Tre snabba tips mot trötta ögon

Har du trötta ögon ibland?

Följ våra enkla tips för att minimera risken för trötta ögon när du sitter vid datorn.

Ha skärmen en bit bort

Om du sitter vid en stationär dator är det viktigt att inte ha skärmen för nära. En bra tumregel är att ha skärmen på minst en armlängds avstånd. Det är också vilsammare om ögat får titta aningen nedåt, skärmen ska vara så långt ner som möjligt.

Den här regeln gäller egentligen allt som du tittar på; mobil, padda, tidning och liknande; håll inte för nära! Ju närmare desto mer ansträngande för ögonen.

20/20 - regeln

Det är lätt att fastna och ha blicken klistrad vid skärmen under lång tid. Tänk på att titta upp och bort ibland, helst ut genom föntret. En enkel regel är 20/20. Det vill säga att var 20:e minut ska du titta upp och fästa blicken långt bort i 20 sekunder. Det bästa är om du kan titta ut genom fönstret. Då slappnar ögat av och blir bättre rustat att klara det ansträngande jobbet att se på nära håll. 

Blinka!

Glöm inte att blinka! När du ser på skärmen blir blinkfrekvensen lägre och det kan ge besvär som grusiga och torra ögon. Vissa får svidiga ögon som kan rinna ibland. Försök komma ihåg att blinka ordentligt emellanåt. Här finns en jättebra enkel blinkövning mot torra ögon >

Om du följer dessa enkla små tips minskar risken för ögonbesvär. Om du ändå fortsätter ha trötta ögon kan det vara så att du behöver arbetsglasögon eller ny styrka i dina befintliga glasögon. Kontakta då en optiker för undersökning.

En bra ögondroppe är alltid bra att ha. Se vår enkla guide för vilken ögondroppe du ska välja här >

 

Lämna en kommentar