Om torra ögon

Torra ögon orsaker och symptom

Att ha torra ögon kan vara riktigt besvärligt och orsaka både små och stora bekymmer i vardagen. När du har det vi kallar torra ögon är de vanligaste symtomen att ögonen känns grusiga och torra. Dina ögon kan kännas brännande och ibland har du suddig syn. Det är inte ovanligt med rinniga ögon och känslighet mot starkt ljus. Röda ögon hör också till de vanliga symptomen på torra ögon.

Torra ögon beror i stora drag på att ögonen antingen producerar för lite tårar eller att tårarna (tårvätskan) har för dålig kvalitet. 

Den absolut vanligaste quick-fixen för torra ögon är smörjande ögondroppar.

Se listan över bästa ögondropparna här >

Lista på vanliga symptom vid torra ögon

 • Ögonen svider ibland
 • Ögonen rinner ofta
 • Gruskänsla
 • Svårt att öppna ögonen på morgonen
 • Ljuskänslighet
 • Röda ögon
 • Oskarp syn
 • Kan inte ha kontaktlinser hela dagen
 • Trötta och ömmande ögon vid arbete framför datorn

Vanligaste orsakerna till torra ögon

 • Hög ålder
 • Kön – fler kvinnor än män drabbas av torra ögon
 • Kontaktlinser
 • Ögonoperationer till exempel synkorrigering och starroperationer
 • Vissa sjukdomar som diabetes och reumatiska sjukdomar
 • Läkemedel t.ex. antidepressiva, allergi, urindrivande, högt blodtryck, högdos A-vitamin vid hudsjukdom
 • Torr inomhusluft och drag från ventilation
 • Arbete vid skärm

 • Rinnande ögon är torra ögon

  Konstigt nog kan även rinnande och tårande ögon bero på torra ögon. Det beror på att ögonen saknar det yttersta skyddande fettlagret i tårvätskan. Då är ögat ganska oskyddat och reagerar med att skicka ut tårar när det blåser. 

  Tips när du känner av torra ögon

  Det finns massor av saker du själv kan göra för att lindra symtomen. Ett av de lättaste att börja med är: Blinka! 

  Kom ihåg att blinka ofta, om du arbetar framför en dator under en längre tid. Blinka gärna lite kraftigare då och då. Se också till att du har en bra arbetsmiljö vid din datorarbetsplats.

  Här finns guide med blinkövningar >>>

  Undvik miljöer som förvärrar besvären, som till exempel varma, blåsiga miljöer och torr, rökig luft. När du är utomhus kan du skydda ögonen mot vind och blåst med glasögon.

  Vanligaste sättet att lindra besvär av torra ögon är att använda ögondroppar, ögonspray eller salva. Vilken sort du väljer beror på hur mycket besvär du har. Det är naturligt att besvären kommer och går, och du kan behöva använda droppar återkommande och i perioder.

  Köp ett startpaket mot torra ögon här >

  Grundbehandling av torra ögon

  Grunden för behandling och lindring av symptom av torra ögon är:

  • Värme
  • Massage av ögonlocken
  • Rengöring

  För mer långvarig lindring ska du använda en varm ögonmask. Använd varje dag i 10-20 minuter och i minst sex veckor. När det blivit bättre kan du testa att använda mer sällan tills du hittar din optimala nivå. Värmen gör att fettet i de små körtlarna i ögonlocken flyter lättare. Fettet i tillproppade körtlar blir mjukt och kan pressas ut till tårvätskan.

  Efter att du haft värmemasken 10-20 minuter ska du massera ögonlocken mjukt. För övre ögonlocken börjar du högst upp vid benet och drar ner mot ögonfransarna. Uppifrån och ner längs hela ögonlocket. Ta lite Blephagel på fingrarna så glider de lättare över ögonlocken. För nedre ögonlocken startar du vid kindbenet och drar uppåt till ögonfransarna. Massagen hjälper det viktiga fettet att pressas ut.

  Slutligen rengör du vid ögonfransarna, gärna med en speciell mjukgörande våtservett eller speciella medel för rengöring vid torra ögon. Det är viktigt att inget slem eller "fnas" finns fasttorkat vid fransarna.

  Så! Det var rutinen för en mer långvarig och grundlig förbättring av torra-ögon-problemet.

  Här finns en komplett guide för ögonlocksmassage vid torra ögon >>>

  Experternas tips på ögondroppar

  Det absolut viktigaste är att använda ögonprodukter UTAN konserveringsmedel, Care of eyes säljer endast produkter utan konserveringsmedel. 

  När ögonen rinner är det bäst att använda en produkt som tillför fett. Vi rekommenderar TearsAgain som är en väldigt lättanvänd spray. Syns på bilden ovan. Det finns också en droppe som heter EvoTears som bara består av fett. Hitta den i shoppen här >

  Om du har lätta problem med torra ögon, till exempel bara lite grusig när du sitter vid datorn eller har dina linser, rekommenderar vi en lättare droppe. Det finns flera sorter, se här. Till exempel kan du testa Add1 som är en svensktillverkad lättanvänd allround-droppe. Självklart utan konserveringsmedel.

  Vid lite svårare problem, alltså att du lätt blir torr i ögonen oavsett tid på dagen. Du får kanske ofta lov att blinka kraftigt för att se skarpt och gnuggar ofta ögonen. Du kan ha problem med linserna för att det känns torrt. Då rekommenderar våra experter en lite kraftigare droppe. Exempelvis HyloGel eller Thealoz Duo. Båda är väldigt omtyckta och är bästsäljare i shoppen.

  Slutligen för dig som har svåra problem med torra ögon, där du vaknar med torra ögon och måste droppa ofta. Du har kanske redan konsulterat läkare eller optiker för att få hjälp. Till dig rekommenderar vi Hylo Dual Intense som är en intensivt smörjande och långtidsverkande ögondroppar för kroniskt torra ögon. Den stabiliserar tårfilmen och lindrar inflammatoriska symptom.
  Rekommenderas för smörjning av mycket torra och irriterade ögon. Andra bra droppar för allvarligare problem med torra ögon är HyloGel och Thealoz Duo gel. Till natten kan en salva som VitApos användas.

  Den viktiga tårvätskan

  Ytan på ögat är täckt av ett tunt lager av tårvätska, som kallas för tårfilm. Tårfilmens uppgift är att smörja ögat, skölja bort främmande föremål från ögat, skydda ögat mot infektioner och hålla ytan på ögat slät och klar. Det är oerhört viktigt att tårvätskan har rätt sammansättning. Den vanligaste orsaken till torra ögon är att tårvätskan innehåller för lite fett. Här kan du se ögondroppar och ögonspray som endast tillför fett till ögat >

  Tårarna innehåller förutom fett också vatten och slem som produceras av olika körtlar i ögonlocken och ögonhålan. Varje ämne hjälper på olika vis till att skydda och ge näring åt ögat. Fettet hjälper till att förhindra att vattnet dunstar, slemmet hjälper till att sprida vattnet jämnt över ögats yta. Med åldern försämras funktionen hos de körtlar som ska producera tårfilmen och produktionen av tårar avtar.

  Viktigt att veta

  Men! Om ögonen värker, om du bara har besvär i ett öga, eller du inte märker någon förbättring efter 2-4 veckor rekommenderar vi att du gör en grundlig underökning hos optiker eller ögonläkare. 

  Care of eyes är proffs på ögonvård

  Du kan vara trygg med produkterna och informationen du får på Care of eyes. Vi som driver Care of eyes har nämligen arbetat med ögon och ögonvård i mer än 30 år. Fyra kvinnor som i våra roller som optiker och butikschefer dagligen hjälpt människor med små och stora problem med ögonen.

  Läs mer om Care of eyes här >>>