Professorns blinkövning för torra grusiga ögon

I samband med utbildningsdagar för Sveriges optiker fick vi lyssna på ett föredrag om evidensbaserad vård med professor James Wolffsohn, Aston University i Birmingham. I pausen haffade vi honom för en pratstund, eftersom vi vet att han forskar på torra ögon och förestår en klinik för torra ögon.

Studie på blinkövningar

Han berättade att han håller på med en studie på blinkövningar och planerar komma ut med en blinkövnings-app nästa år. Vi lyckades få honom att avslöja övningen som är mycket enkel och har så här långt in i studien visat sig ge lindring av torra ögon.

Så här gör du blinkövningen

Blinka bestämt 15 gånger. Upprepa det 3 gånger per dag.

Du behöver inte knipa igen ögat hårt, utan en vanlig ordentlig blinkning. Men inte bara fladdra till med ögonlocken, en ordentlig blinkning där ögat sluts ordentligt.

Varför är blinkövning bra?

I ögonlocken finns körtlar som producerar olja som ska komma ut till ögats yta. När du blinkar aktiveras musklerna runt körteln och pressar fram oljan. Det behövs lagom många och lagom kraftiga blinkningar för att hålla musklerna i trim.

Blinka rätt vid skärmen

Om man läser mycket eller sitter mycket framför skärmar så blinkar man sällan, och blinkningarna är ofta "svaga" ögats sluts inte helt. Det gör att körtlarna fungerar sämre och sämre.

Att regelbundet göra blinkövningar stärker musklerna och får körtlarna att fungera bättre. 

Enkla rutinen för att träna upp blinkningen

Blinka 15 gånger i rad. Upprepa 3 gånger per dag. Lätt som en plätt!

Läs hur du gör Dr Korbs blinkövning här >>

Lämna en kommentar