Ögonlocksmassage för torra ögon

Så här gör du en enkel och effektiv ögonlocksmassage. 

Värme och massage av ögonlocken är grunden i behandlingen av de flesta varianter av torra ögon. Även vid blefarit, mgd, vaglar och rinnande ögon.

1: Värm ögonlocken

Enklaste sättet att värma upp ögonlocken är med en ögonmask som du värmer i mikron. Den håller en jämn värme och är behaglig att använda. Du kan också använda en tygduk eller bomullspad som du blöter med varmvatten, men de håller inte värmen så bra så du måste värme upp flera gånger under tiden.

Använd ögonmasken eller padsen i 10 minuter. Det ska vara varmt men inte hett så det bränns.

Köp ögonmask här >


2: Massera ögonlocken

Efter de 10 minuterna ska du massera ögonlocken, både uppe och nere. 

Massera övre ögonlocket med ett finger. Starta 1-2 cm upp från ögonfransarna (från där du känner ögonhålans ben) och dra mjukt neråt mot fransarna. Starta i yttre ögonvrån och arbeta dig uppifrån och ner steg för steg mot inre ögonvrån.

Massera sedan undre ögonlocket. Börja 1-2 cm nedanför ögonfransarna (från där du känner benet) och dra mjukt uppåt mot ögonfransarna. Starta i yttre ögonvrån och arbeta dig steg för steg mot inre ögonvrån.

Massera 10-20 sekunder per ögonlock.

Vi rekommenderar att du använder en mjukgörande gel som heter Blephagel när du masserar ögonlocken. Det känns mycket behagligare och är bättre för huden än om du använder bara fingrarna.

Köp Blephagel här >

3: Rengör

Sista steget efter att du masserat ögonlocken är att rengöra ögonlocken. Om du använder Blephagel räcker det att torka med en servett eller bomullspad. Du behöver inte efterskölja.

Du kan också använda Blephaclean-servetter eller någon mild ögonlocksrengöring, till exempel Lid Cleanser.

Om du inte har något av ovanstående tar du ljummet vatten och sköljer medan du blundar. Nackdelen med vatten är att det kan kännas torrt och stramt på huden och torrt i ögat om vatten kommer in i ögat.

Mild rengöring för ögon här >

Varför ska man massera ögonlocken?

Värme och massage är grund-behandlingen av det vanligaste problemet vid torra ögon, att tårvätskan innehåller för lite fett. Körtlarna som producerar fettet fungerar inte som de ska, och det bildas hårda proppar av fett i körtelns mynning vid ögonlockskanten.

Värmen från ögonmasken mjukar upp fettet och massagen hjälper till att trycka fram fettet ur körtlarna. Ögats körtlar börjar fungera bättre och bättre om du gör denna enkla rutin, men räkna med att det tar tid. 

Hur länge ska jag ha ögonmasken?

Använd ögonmasken varm i cirka 0 minuter, sedan någon minuts massage och efter det rengöring. Detta gör du 1-2 gånger per dag.

När blir det bättre?

Det brukar ta några veckor innan du känner resultat och efter 4-6 veckor brukar de flesta känna av en markant förbättring. När det väl blivit bra kan du försöka dra ner på antal gånger per vecka. Men räkna med att du i perioder får använda oftare än någon gång i veckan.

Krångel med de fettproducerande körtlarna brukar kallas kroniska besvär, men du har mer eller mindre symptom bland annat beroende på hur flitig du är att massera och rengöra ögonlocken. Ett litet extratips är att massera lite lätt vid ögonen varje gång du duschar eller tvättar ansiktet.

Håll ut & kämpa på!

Lycka till med din behandling önskar teamet på Care of eyes.

Här hittar du våra startpaket för behandling av torra ögon

Klicka på länken för att köpa något av våra prisvärda startpaket med allt du behöver för att effektivt behandla torra ögon.

Startpaket för behandling av torra ögon >

Startpaket för att behandla rinnande ögon >

Startpaket intensiv för behandling av torra ögon >