Frågor om Demodex vid ögonen och hur man behandlar

Vi får ofta frågor från kunder som undrar över behandling av kvalstret Demodex.

Demodex ger irriterade ögon, ofta röda. Vanliga symptom är att det rinner och kliar, speciellt vid fransarna. Det är också vanligt att man tappar ögonfransar. Det kan sitta fasttorkade små skorpor längst ner på fransarna.

Här följer ett antal frågor och svar om kvalstret Demodex och behandlingen av Demodex.

Ska man tvätta bort medlet mot Demodex i ögonen?

Jag undrar över rengöringsmedel mot Demodex där det står att man inte ska tvätta bort det, om det inte svider väldigt mycket i ögonen då? Jag har köpt Demodex våtservetter på apoteket där det sved extremt mycket när jag torkade runtomkring ögonen så jag fick tvätta av väldigt noga efteråt. Därför låter det lite konstigt att inte behöva tvätta av ert rengöringsmedel efter?

Svar från Åsa på Care of eyes

Både skummet som heter Ilid dex och servetterna Blephademodex svider lite på huden i början, speciellt om du har torr och känslig hud. Men när du använt några dagar brukar svedan försvinna eller i alla fall minska betydligt. 
Men Ilid dex skum ska på SIST av det du smörjer på huden, så smörj din vanliga hudkräm/ ögonkräm först och alltså allra sist skummet. Så av skummet och servetterna svider skummet minst.


Är det farligt få in medel mot Demodex i ögat?

Är det farligt om man råkar få in medlet mot i ögat? Jag tänker eftersom det ska smörjas på så pass nära inpå ögat och det ska inte sköljas bort utan vara kvar över natten?


Svar

Nej det är inte skadligt få in lite grann i ögat. Det kan svida men det är helt ofarligt och går över efter en liten stund.


Ska man ha hudkräm ovanpå medlet mot Demodex?

Jag undrar om det är ok att ha annan hudkräm ovanpå Demodex skummet/våtservetter? Jag har mycket torr atopisk hud och befarar att det kommer spricka upp eksem annars.

Svar från optikern på Care of eyes

Bäst för dig med känslig hud är att använda skummet (ilid dex) som du lätt på handen klappar in på huden. Och ta skummet sist av allt! Alltså ovanpå krämen.


Kan man använda ilid dex utan hudkräm?

Har problem med klåda o röda ögon.

Läser om ilid dex och det står att man ska använda sin ansiktskräm först. Använder bara ögonkräm under ögonen, inget ovanpå. Fungerar det ändå eller blir det för starkt på ögonen?

Svar från optiker Åsa på Care of eyes

Eftersom du har röda ögon och klåda så rekommenderar jag att du börjar med den starka ilid dex 4%. Det vanliga är då att det snabbt blir bättre. Använd upp hela flaskan (30-40 dagar).

Fortsätt med en liknande (men mildare) produkt som underhållsbehandling. Till exempel I Lid ´n Lash som återfuktar huden med hyaluron.

Ilid dex ska på sist av allt - oavsett om du har någon kräm eller inte.

Om du har torr hud - eller om det kommer in i ögat svider det - men är helt ofarligt och går över efter liten stund. När du använt det några dagar brukar det inte svida längre.

Behandling mot blefarit hjälper inte - vad kan vi göra?

Hittade er sida när jag sökte på blefarit. Min son har blefarit sedan mer än 1 år tillbaka. Vi har varit hos massa läkare och de visste inte vad de var med hans ögon. Tredje läkaren sa blefarit. Men det har gått så lång tid. Han har fått olika droppar, ögongele, antibiotika salva men inget hjälper.
Vad ska man göra för att bli av med det?
Det är jobbigt för honom. Kliar, skaver, irriterar, känns som grus i ögonen ibland skräp säger han. Tvättar med mild tvål.
Vad ska vi göra??


Svar från optiker Åsa 

Det första jag tänker... kan det vara kvalster som ger blefariten?
Demodex heter kvalstret och 1/3 av alla som har torra irriterade ögon har för mycket av detta kvalster.
Behandlas med iliddex 4% i 30-40 dagar. Brukar bli märkbart bättre efter en vecka.

Den viktiga grundbehandlingen för blefarit och de symptom din son beskriver är:
-Rengöring med antingen bara ljummet vatten men allra bäst när man har extra stora problem som din son just nu, är speciella rengöringsservetter (Blephaclean eller The Eye Doctor Lid wipes). Använd inte vanlig tvål.

- Varm ögonmask och lätt massage av ögonlocken

- Ögondroppar eller gelé för att det ska kännas bra i ögat och inte skava.
I perioder måste han droppa ofta, när det känns bättre droppa mer sällan.

Men jag rekommenderar att testa ilid dex. Det svider om det kommer in i ögat och kan svida en stund på huden första gångerna man tar det. Sen blir man van:) och helt ofarligt fast det ibland svider lite.

Hur snabbt ser man resultat med ilid dex?

Jag har beställt och börjat använda Ilid dex 4%. Jag har bara behandlat i en vecka än, behandlar morgon och kväll. Men undrar när man bör börja se resultat?
Jag har träffat ögonläkare som sa att en del körtlar inte producerade någon vätska alls. Jag har mest problem med att övre ögonlocket vid franskanten svullnar upp, och så tappar jag mycket fransar. 
Har haft befarit i ca 1 år och behandlat med antibiotika 2 ggr och massor med olika droppar och värme. Värme tycker jag ger bra resultat och efter antibiotikabehandling så blir det bättre för en period för att sen komma tillbaka. Äter även omega-3.
Har en autoimmun sjukdom och det är ju alltid lite svårt att veta hur kroppen reagerar och vad som fungerar. Just nu är symtomen lite värre. Kan man kombinera Ilid dex med antibiotika? Vill såklart helst inte det, vill ju se om Ilid fungerar först.

Svar från optiker Åsa på Care of eyes

Vad bra att du gör allt man ska med dina besvär:
Värme, rengöring, omega-3 kosttillskott och så droppar när det känns torrt.
Det är ju besvärligt hålla på med, men mitt råd är verkligen att hålla i med det.

Och vad bra att du provar ilid dex. Det vanliga är att inom 3 veckor känna ordentlig skillnad. Kvällen viktigast att lägga på.

Hmm antibiotika… det borde kunna kombineras med ilid dex… men här vet jag faktiskt inte säkert. Ilid dex tar ner halten av alla mikrober , så fundera om du kan avvakta med antibiotika en tid.

Det vanligaste tillståndet med blefarit är att det är kroniskt, och att bra (ibland helt besvärsfria) perioder varvas med sämre.
När det är sämre får du skärpa till dig och vara extra noga med ovanstående, när det är bättre blir det naturligt att trappa ner lite, hälsan tiger ju still...

Men alltid rengöring, alltid omega-3. Och viktigt att då äta någon av de omega-3 som är speciellt framtagna för ögonbesvär.

Kan man använda ilid dex när man ammar?

ilid dex är helt ofarligt att använda när man ammar.

Kan man använda fet salva vid Demodexbehandling?

Jag har troligen Demodex kvalster som orsakat rosacea. Har tidigare haft kvalster i ögonen och använt både Blephademodex-servetter och skummet ilid dex.
Produkterna fungerar mycket bra även om jag uppfattat att mina ögonlockskanter blir för torra av servetterna efter cirka 10 dagars användning. Lösning: jag brukar ta en fuktad tops med lite Vitapos salva. Låter det vettigt? 

Nu har jag beställt en duopack med skummet även i 4%. En behandling på 40 dagar för ansiktet, halsen och vid hårfästet bakom öronen. Men ska man ta det både morgon och kväll?


Svar från optiker Åsa på Care of eyes

Jag tror det går alldeles utmärkt med VitApos salva. Lägg på skummet sist, alltså utanpå salvor och hudkrämer. Klappa liksom in det. Att lägga på kvalster-medel på kvällen är det bästa (kvalstren är nattaktiva).

Använd  ilid dex 4% först tills flaskan är slut. Sedan fortsätter du med ilid dex 2% eller Blephademodex-servetterna.

Ilid dex 4% brukar ge snabb kvalster-effekt. På bara någon vecka har det blivit bättre rapporterar mina kunder när de kommer på efterkontroll. Och jag ser i mikroskopet att det är bättre 

Är det bäst behandla Demodex på kvällen eller på morgonen?

Har Demodex i ögonlockskanterna. Använder ilid dex 2% på morgonen. Är det bättre att använda på kvällen eftersom kvalstren är nattaktiva? Eller initialt både och? Hur länge?
Rosacean är mycket bättre efter jag gjort en kur med ilid dex 4%. Kliandet är helt borta. Tänker att demodex kvalstren även finns vid håret, vid pannan. Kan det vara så? Och vad använder man då?

Svar från optiker Åsa

Använd främst på kvällen. Om du har stora besvär, ta morgon och kväll en period.
Jag brukar rekommendera smörja in ögonbryn också. Och upp mot hårfästet, runt näsvingarna om man har finnar, mjäll, rodnad et.c. Smörj du i hela ansiktet om du har rosacea.

Behandla fortsättningsvis efter hur hud och ögon mår. När det blir bättre kan det räcka ta någon gång i veckan bara.

  • Gunilla Wallgren Den nov. 06, 2023

    Kan man använda sin masquara? Bör man byta örngott varje natt? kan man smitta andra?

Lämna en kommentar