Fraktfritt vid köp över 500 kr

Kundvagn

Din kundvagn är tom

Fortsätt handla

Demodexkvalster en vanlig orsak till torra ögon

Demodex det lilla kvalstret irrirerar ögonen

En liten bov när det gäller torra ögon är det lilla kvalstret Demodex. Det finns normalt hos alla och ökar med åldern. Men om det blir obalans och du har för höga nivåer vid ögonen kan det ge bekymmer. Vanliga symtom är att det kliar i ögonen, vid fransarna, och att man tappar ögonfransar. Ögonen kan också rinna mycket, man kan se suddigt och ha allmän ögonirritation. Det är vanligt att ha "grus" vid ögonfransarna, se ögat längst upp till vänster på bilden ovan. En del i behandlingen är då speciella rengöringsservetter eller rengöringsskum.

Behandling av demodexinflammation i ögonlocken kräver specialprodukter då vanliga rengöringsprodukter inte minskar antalet kvalster. Det finns speciella rengöringsservetter eller rengöringsskum som är mycket lätta att använda. Behandlingen minskar antalet kvalster och lindrar därigenom symtom som till exempel klåda och torra ögon som är förknippade med Demodex­infektion.

Mer info om Demodex 

Demodex är hårsäckskvalster. Människan har 2 typer, Demodex folliculorum och Demodex brevis. Alla människor har dem. Vi ”smittas” av våra föräldrar, troligen redan under det första levnadsåret.

Demodex folliculorum är omkring 0,4 mm stor och lever i hudens hårsäckar, där de bildar kolonier. Demodex brevis är endast hälften så stor och lever ensam i hudens fettkörtlar.

Demodex är mycket ljusskygga och gömmer sig djupt nere i hudens körtlar på dagen, men i mörkret kommer de fram och rör sig runt på huden. De lever av de fetter som produceras i körtlarna och av körtelvävnad som de skrapar loss från körtelväggen. Demodex har inget avföringssystem. All avföring samlas inne i kroppen tills de dör och går i upplösning nere i körteln.

Kvalstren kommer upp på hudens yta för att skifta form och för att para sig. Efter parningen lägger honan sina ägg nere i en körtel. Den samlade levnadstiden från ägg till larv och nymfstadier tills de dör som vuxna är ca 20 dagar. Antalet Demodex på kroppen ökar i takt med att vi blir äldre, och de breder ut sig över större områden på huden. Speciellt vanlig i ansiktet.

Problem med Demodex

Många lever utan att besväras av Demodex, men de senaste åren har det bevisats att Demodex hos vissa ger allvarliga hud- och ögonproblem. De som drabbas har typiskt upp till 10 gånger fler Demodex på huden. Vad det är som får antalet att öka så kraftigt är ännu oklart. En riskfaktor är nedsatt immunförsvar. Kvalstren ökar också med åldern och är något vanligare hos män. En vanlig orsak till demodexinflammation är att man inte tvättar bort sin makeup ordentligt.

Demodex ger direkta problem pga. att de förstör körtelväggarna, genom att upplösas i körtlarna och genom att de äter de oljor och fett som körtlarna producerar. I infekterade områden är immunförsvaret konstant aktivt för att rensa och läka skador. Det kan föra till kronisk inflammation i dessa områden. Demodex kan vara direkt orsak till rosacea, blefarit (ögonlocksinflammation) och kroniska inflammationer på ögats yta (konjunktivit och keratit)

För stort antal hårsäckskvalster i ögonlockens körtlar hindrar att ögats yta får tillräckligt av de oljor som ska skydda tårfilmen och ögat. Det ger ökad avdunstning av tårvätskan och leder till torra ögon.

Demodex ger också direkta problem genom att transportera bakterier från hudens yta och ner i körtlarna. På det sättet medverkar de till eksem och vaglar samt möjligen också till förvärring av akne.

Demodex kan man inte se med blotta ögat. Det har medfört att till vi först i det senaste årtiondet har uppmärksammats på mängden och omfånget av de problem de orsakar.

Symptom på Demodexkvalster

Symptom på för högt antal Demodex är bland annat:

  • Irritation, rodnad eller skador på huden
  • Klåda på huden, speciellt på ögonlocken, när det blivit mörkt och Demodex kommer upp på huden
  • Beläggningar på ögonfransarna, speciellt vid roten
  • Ögon som ofta rinner

Det finns jättebra och enkel hjälp att få. Använd skum eller servetter. Du kan använda det förebyggande eller vid lätta/ måttliga besvär med Demodex. Vid stora besvär kan en kompletterande behandling hos ögonspecialist behövas.

Köp medel mot Demodex här >>>

Kommentarer

Lämna en kommentar