Demodexkvalster en vanlig orsak till torra ögon

Demodex - kvalstret som irriterar ögonen

En liten bov när det gäller torra ögon är det lilla kvalstret Demodex. Vanliga symtom på Demodex är att det kliar i ögonen, vid fransarna, och att man tappar ögonfransar. Ögonen kan också rinna mycket. Man kan se suddigt och ha allmän ögonirritation. Det är vanligt att ha "grus" vid ögonfransarna som är svårt att tvätta bort.

Kvalstret finns normalt hos alla. Men om det blir obalans och man får för höga nivåer vid ögonen kan det ge bekymmer.

Behandling av Demodex vid ögonen

Behandling av demodexinflammation i ögonlocken kräver specialprodukter eftersom vanliga rengöringsprodukter inte minskar antalet kvalster. Det finns speciella rengöringsservetter eller rengöringsskum som är mycket lätta att använda.

Behandlingen minskar snabbt antalet kvalster och lindrar därigenom symtom som till exempel klåda och torra ögon som är förknippade med Demodex­infektion.

Se alla produkter för behandling av demodex här >

Problem med Demodex och ögon

Många lever utan att besväras av Demodex, men de senaste åren har det visats att Demodex hos vissa ger allvarliga hud- och ögonproblem. De som drabbas har typiskt upp till 10 gånger fler Demodex på huden. Vad det är som får antalet att öka så kraftigt är ännu oklart. En riskfaktor är nedsatt immunförsvar. Kvalstren ökar också med åldern och är något vanligare hos män. En vanlig orsak till demodexinflammation är att man inte tvättar bort sin makeup ordentligt.

För stort antal hårsäckskvalster i ögonlockens körtlar hindrar att ögats yta får tillräckligt av de oljor som ska skydda tårfilmen och ögat. Det ger ökad avdunstning av tårvätskan och leder till torra ögon.

Demodex ger direkta problem pga. att de förstör körtelväggarna, genom att upplösas i körtlarna och genom att de äter de oljor och fett som körtlarna producerar. I infekterade områden är immunförsvaret konstant aktivt för att rensa och läka skador. Det kan leda till kronisk inflammation i dessa områden.

Demodex och rosacea och blefarit

Demodex kan vara orsak till rosacea, blefarit (ögonlocksinflammation) och kroniska inflammationer på ögats yta (konjunktivit och keratit)

Demodex ger också direkta problem genom att transportera bakterier från hudens yta och ner i körtlarna. På det sättet medverkar de till eksem och vaglar samt möjligen också till förvärring av akne.

Symptom på för högt antal Demodex är bland annat:

 • Irritation, rodnad eller skador på huden
 • Klåda på huden, speciellt på ögonlocken, när det blivit mörkt och Demodex kommer upp på huden
 • Beläggningar på ögonfransarna, speciellt vid roten
 • Ögon som ofta rinner
 • Ögonfransar som lossnar

Hjälp mot Demodex-kvalster

Det finns jättebra och enkel hjälp att få. 

Köp receptfria intensiv-verkande medel i skumform, eller i servettform som även kan användas förebyggande.

En kur varar normalt i 40 dagar. Medlet appliceras på kvällen, i svårare fall både morgon och kväll. Därefter rekommenderas underhållsbehandling en tid.

Vid stora besvär där en kur med skum/servetter inte hjälper tillräckligt, kan en kompletterande behandling hos ögonspecialist behövas.

Köp prisvärt duo-pack mot Demodex >>>

Mer info om Demodex 

Demodex är ett hårsäckskvalster. Människan har 2 typer, Demodex folliculorum och Demodex brevis. Alla människor har dem. Vi ”smittas” av våra föräldrar, troligen redan under det första levnadsåret.

Demodex folliculorum är omkring 0,4 mm stor och lever i hudens hårsäckar där de bildar kolonier. Demodex brevis är endast hälften så stor och lever ensam i hudens fettkörtlar.

Demodex är mycket ljusskygga och gömmer sig djupt nere i hudens körtlar på dagen, men i mörkret kommer de fram och rör sig runt på huden. De lever av de fetter som produceras i körtlarna och av körtelvävnad som de skrapar loss från körtelväggen. Demodex har inget avföringssystem. All avföring samlas inne i kroppen tills de dör och går i upplösning nere i körteln.

Kvalstren kommer upp på hudens yta för att skifta form och för att para sig. Efter parningen lägger honan sina ägg nere i en körtel. Den samlade levnadstiden från ägg till larv och nymfstadier tills de dör som vuxna är ca 20 dagar. Antalet Demodex på kroppen ökar i takt med att vi blir äldre, och de breder ut sig över större områden på huden. Speciellt vanligt är Demodex i ansiktet.

Frågor och svar om behandling av Demodex

Läs frågor från kunder om hur man behandlar Demodex här >

 • Åsa på Care of eyes Den dec. 16, 2022

  Hej Lena,
  Jag vet inte varför det inte går. Jag tror att det är individuellt vilka betalmetoder Klarna ger våra kunder. Hör av dig till Klarnas kundtjänst så tror jag de hjälper dig.

 • Lena Johansson Den dec. 16, 2022

  Går inte betala faktura från er över Klarna? Vad before det på?

 • Åsa på Care of eyes Den sep. 25, 2022

  Hej Alice,
  Var noggrann med rengöring, prova I Lid´n Lash som även biter på Demodex. Använd en bra ögondroppe för att lindra torrheten. Prova absolut Dermeuýes mascara och andra ögon-makeyúp-produkter. Många med extra känsliga ögon kan använda Dermeyes produkter.
  Lycka till och skriv till oss om du har frågor.

 • Alice Bergström Den sep. 25, 2022

  Stora problemet med torra och rinnande ögon.
  Kan ej använda smink.

Lämna en kommentar