Tips när du känner av allergi i ögonen

Allergisäsongen har börjat och många drabbas av röda, kliande, svullna och rinnande ögon. Det finns tack och lov mycket man kan göra för att lindra när ögonen drabbas under pollensäsongen. Ett grundtips är att vara noga med att rengöra runt ögonen, ögonlocken och ögonlockskanterna.. Det går lätt med en mild och mjuk servett som Blephaclean. Det finns milda återfuktande lösningar som BlephaCura där du droppar på en bomusllstuss och rengör.

”Under vår och sommar får många ökade besvär med ögonen. Det är inte heller ovanligt att drabbas av ögoninflammation på grund av pollenallergi. Daglig rengöring av ögonlock och ögonlockskanter kan lindra besvären under den här perioden”, säger Ann-Kathrine Alveblom, ögonläkare och medicinsk chef på Théa.

Det kan också vara lindrande att använda en kall ögonmask som minskar svullnad. 

Allergi-ögonmask finns här >


1. Är det allergi jag har?
Man räknar med att omkring en femtedel av alla vuxna och tonåringar har pollenbesvär under våren och sommaren. Vanliga pollen som orsakar allergi är björk, gräs och gråbo.

Symtomen kan vara nästäppa, vattnig snuva, klåda i näsan och trötthet. Det är också vanligt att ögonen blir röda och irriterade och de kan klia och rinna. Vanligtvis drabbas båda ögonen.

2. Vanliga tecken på ögoninflammation
Ögoninflammation eller konjunktivit innebär inflammation i ögats bindehinna. Den kan orsakas av allergi, bakterier, virus eller främmande partiklar som santd och grus i ögonen.

Vanliga symtom är röda ögon, klåda, skav, sveda och gruskänsla. Det är också vanligt med var och klet i ögonen, särskilt nattetid.

Tips! När ögoninflammationen orsakas av allergi kan den behandlas med ögondroppar och tabletter för allergi som finns att köpa receptfritt på apoteket.

3. Daglig ögon-rengöring är A och O i pollentider
Daglig rengöring med sterila våtservetter, till exempel Blephaclean, är grunden vid allergiska ögonbesvär och ögoninflammation. Servetterna tar bort kladd, sekret och partiklar (allergener) som kan vara retande för ögat. Blephaclean innehåller återfuktande och mjukgörande ämnen och minskar uppkomsten av bakterier.

Tips! Gör det till en vana att rengöra ögonlocken och huden kring ögonen morgon och kväll, samtidigt som du ändå tvättar dig och borstar tänderna.

4. Ögondroppar vid pollenallergi
Vid allergiska reaktioner har ögondroppar lindrande effekt genom att skölja bort allergenet från ögats yta. Ögondroppen smörjer och fuktar också och ger en mjuk len känsla. Viktigt är att välja ögondroppar utan konserveringsmedel, så att ögat inte blir ytterligare retat och irriterat.

5. Osäker på dina ögonbesvär? Vänd dig till din doktor.
Är det första gången du drabbas av kliande ögon eller andra allergiska symtom bör du kontakta din husläkare för utredning och diagnos. Vid plötsliga synförändringar, värk i ögat, ljuskänslighet eller om du får främmande partiklar i ögat som inte går att skölja bort är det viktigt att kontakta din husläkare eller akutmottagning.

Blephaclean – skonsam rengöring med bevisad klinisk effekt
Daglig vård av ögonlocken och huden närmast ögonen är viktigt vid flera vanliga ögonbesvär. Blephaclean avlägsnar kladd, sekret och skorpbildningar – och minskar bakteriehalten med 63%.3 Våtservetterna rengör, stimulerar läkning och nybildning av hud, återfuktar och skyddar utan att irritera ögon eller hud. De kan även användas för makeupborttagning. Blephaclean rekommenderas för personer med:

Kladdiga ögon (vid t ex allergi, infektioner m.m.)
Ögoninflammation
Blefarit
Torra ögon


Köp Blephaclean rengöringsservetter för ögon och ögonlock här >

 

 

Lämna en kommentar