5 lätta tips mot torra ögon vid skärmen

Arbetar du en stor del av dagen vid skärm? Då får ögonen får jobba ganska hårt och symptom som huvudvärk och torra ögon är vanliga besvär.

Här kommer några lätta tips som lindrar besvär med ögonen och håller huvudvärken borta.

Skärmen en bit bort

Om du sitter vid en stationär dator är det viktigt att inte ha skärmen för nära. En bra tumregel är att ha skärmen på minst en armlängds avstånd. Det är också vilsammare om ögat får titta aningen nedåt, så ha skärmen så långt ner du kan.

Den här regeln gäller egentligen allt som du tittar på; mobil, padda, tidning och liknande. Håll inte för nära! Ju närmare desto mer ansträngande för ögonen.

20/20 

Det är lätt att fastna och ha blicken på skärmen under lång tid. Tänk på att titta upp och bort ibland, helst ut genom fönstret. En enkel regel är 20/20. Det vill säga att var 20:e minut ska du titta upp och fästa blicken långt bort i 20 sekunder. Det bästa är om du kan titta ut genom fönstret. Då slappnar ögat av och får mer kraft att klara det ansträngande jobbet att se på nära håll.

Blinka

Glöm inte att blinka! När du ser på skärmen blir blinkfrekvensen lägre och det kan ge besvär som grusiga och torra ögon. Vissa får ögon som svider och de kan rinna ibland. Försök komma ihåg att blinka ordentligt så ofta kan. Gör gärna en kort blinkövning var 20:e minut.

Lär dig en enkel blinkövning här >

 

 

Fukta & smörj

Om du har problem med dessa symptom och vill ha något som bättrar på direkten ska du köpa smörjande ögondroppar eller ögonspray. Lindrar snabbt och jättebra!

Ögondroppar är klassikern som funnits länge. Ögonspray är det moderna sättet att smörja ögat samtidigt som huden runt ögat får ett fräscht tillskott av fukt.

Läs mer och köp ögonspray här >

Sammanfattning av åtgärder

  • Skärmen en armlängd bort.
  • Skärmen så långt ner det går.
  • Titta upp och bort från skärmen 20/20
  • Blinka!
  • Droppar / spray

Lycka till!

Care of eyes är specialister på ögonhälsa

Du kan vara trygg med produkterna och informationen du får på Care of eyes.

Vi som driver Care of eyes arbetar kliniskt med ögon och ögonhälsa sedan mer än 30 år. Vi hjälper dagligen människor med små och stora problem med ögonen.

Care of eyes är ett svenskt företag med butik, kontor och lager på Drottninggatan 80 i Stockholm. 

Läs mer om oss här >

  • Hamodi Den apr. 08, 2022

    Mycket bra råd. Tackar och bockar för dessa gratisråd.

Lämna en kommentar