Ögoninflammation hos barn - hur behandlar man bäst?

Små barn drabbas ofta av ögoninflammation. Men hur känner man igen symtomen? Och vad kan man göra för att behandla besvären? Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren kring ögoninflammation hos barn.

Ögoninflammation hos barn är vanligt

Ögoninflammation är vanligt och ofta drabbas barn i samband med en förkylning. Inflammationen i ögat beror för det mesta på en uppkommen infektion som har orsakats av virus eller bakterier. Inflammationen är kroppens försvarsreaktion. Men en ögoninflammation kan också bero på en allergisk reaktion eller att barnet har skadat ögat eller fått främmande partiklar i det.

Hur vet man att det är ögoninflammation?

En ögoninflammation i samband med förkylning börjar ofta med att ögonen blir röda och rinniga. Efter några dagar bildas det var som gör att ögat klibbar igen. Oftast ser ögat svullet ut och det är vanligt att det känns ömt och skaver. Det brukar också rinna var från ögat. Vätskan gör att ögonen känns smetiga och grusiga och klibbar ihop – särskilt på morgonen. Vanligen drabbas båda ögonen av inflammationen.

Hur smittar ögoninflammation?

Sjukdomen smittar lättast i förskoleåldern – mellan ett och sex år – eftersom barn då leker tätt tillsammans. När barnet gnuggar sig i ögonen och sedan tar på leksaker eller kompisar är det lätt att smittan överförs. Även om äldre barn och vuxna inte brukar ha samma närkontakt kan de också smitta varandra.

Kan man behandla ögoninflammation själv?

Ja du kan behandla ditt barns ögoninflammation själv där hemma.

Eftersom huden runt ögat är mycket känslig är det viktigt att undvika produkter med tvål, parfym och konserveringsmedel. Tvätta barnets ögonlock och ögonfransar med hjälp av ljummet vatten eller en skonsam produkt anpassad för det känsliga ögonområdet. Då brukar besvären gå över inom några dagar.

Tips! Blephaclean sterila våtservetter är specifikt utvecklade för besvär som ögonlocksinflammation och passar utmärkt för behandling för barn från 3 månader. 

Torka utifrån och in eftersom bakterier och kladd lätt fastnar i ögonvrån.

Andra tips för egenvård är att inte låta barnet dela handduk med andra samt att byta örngott varje dag. Som förälder till barn med ögoninflammation är det viktigt att tvätta händerna noga.

När behöver man gå till läkare?

Ögoninflammation orsakas oftast av virus. Då krävs sällan läkemedelsbehandling utan det räcker med mild regelbunden rengöring. Ögoninflammation som beror på bakterier behandlas med antibiotika som ges i form av ögondroppar och/eller ögonsalva.

 

Är barnet känsligt för ljus eller har svåra besvär i bara det ena ögat och det finns misstanke om ögonskada bör man omgående vända sig till vårdcentralen. Likaså om ögoninflammationen är mycket kraftig och varig eller om den inte har gått över efter fem dagar.

Kan barnet gå till förskolan?

Eftersom ögoninflammation är smittsamt rekommenderar vården att barn stannar hemma vid ögoninflammation. Det är också bra eftersom ögonen behöver tvättas flera gånger om dagen. När den kraftiga inflammationen har läkt och ögonen inte är variga längre kan barnet återgå till förskolan. Är ögonen endast röda och lite kladdiga tidigt på morgonen men inte under dagen behöver barnet inte vara hemma från förskolan. Åtminstone så länge barnet mår bra för övrigt. Beror besvären i ögonen på allergi behöver barnet inte stanna hemma från förskolan alls.

Speciell rengöringsservett jämfört med vatten

Förutom att rengöra stimulerar Blephaclean även läkning och nybildning av hud, samt återfuktar med hyaluronsyra och skyddar utan att irritera ögon eller hud. En annan fördel med Blephaclean jämfört med vatten är att det känns mjukare och lenare mot ögonlockskanten och om det kommer in i ögat. 

Till nackdel är klimatperspektivet och att det kostar mer.

Blephaclean sterila våtservetter kan användas oavsett om inflammationen beror på bakterier eller virus. Blephaclean har effekt på mikroorganismer som bakterier, virus och svamp.

Här kan du köpa Blephaclean >>>

Källor

1177 Vårdguiden, Blephaclean.se, Netdoktor.se, Internetmedicin.se, Sankterik.se

Care of eyes är proffs på ögonvård

Du kan vara trygg med produkterna och informationen du får på Care of eyes. Vi som driver Care of eyes har nämligen arbetat med ögon och ögonvård i mer än 30 år. Fyra kvinnor som i våra roller som optiker och butikschefer dagligen hjälpt människor med små och stora problem med ögonen.

Läs mer om Care of eyes här >>>

Lämna en kommentar