Frågor från kunder och svaren de fått av oss

Dagligen får vi frågor om torra ögon, blefarit, mgd, Demodex och andra tillstånd som ger irriterade ögon. Här kan du läsa en del av frågorna och se hur vi svarat.

Fråga om vaglar som kommer igen och igen

Hej ! Jag undrar vilken rengöringsvätska som är bäst för mig. Jag har tidigare prövat värmemassage, men tyckte inte det hjälpte mig. Jag har vid två tillfällen drabbats av vaglar. Nu har jag på lite Blephagel som jag har kvar sen tidigare när det känns som nya vaglar är på gång, det ser ofta rött och irriterat ut.

Svar på fråga om vaglar från optiker Åsa på Care of eyes:

Om du har en vagel eller annan inflammation så rekommenderar jag engångs- rengöringsservetter. Sterila och mjuka, indränkta med milt skönt medel. 

Där emellan period med vaglar eller inflammation ska du också hålla rent.

För miljöns och plånbokens skull rekommenderar jag en lösning på flaska. Till exempel min peronliga favorit The Eye Doctor Lid Cleanser. (Det funkar med vatten också men det brukar kännas torrt och strävt i ögat och på huden när man bara använder vatten). Eller använd Blephagel som du har hemma.

Har du en lätt inflammation i ögat är ögondroppen Desodrop bra att testa.

Om du får återkommende vaglar tycker jag du ska läsa om ett kvalster som heter Demodex. Det är ofta inblandat när man får återkommande vaglar. Om du tycker symptomen stämmer på dig rekommenderar jag en kur med till exempel ilid dex 4%.

Här nedan länkar jag till där du kan läsa om ovanstående. Och har du inte anmält dig till vårt nyhetsbrev, gör det vetja! (Anmäl längst ner på careofeyes,se-sidan).

Bra info, peppning att sköta det trista jobbet att hålla vaglar och torra ögon borta, bra erbjudanden mm.

Läs om behandling av vaglar här >

Läs om The Eye Doctor Lid Cleanser här >

Läs om kvalstret Demodex här > 

Engångs-servetter här >

Fråga om hjälp från en som testat allt mot blefarit...

"Jag är en kvinna som lider av blefarit. Jag har testat illidex skum, salvor, geler, droppar och nu går jag på en behandling av Tears again sensitive samt Blephacura rengöring.

Men jag är inte säker på om detta är rätt behandling då jag tror att det är demodex blefarit. Jag får verkligen skavande känsla på vänster ögonlock det är så irriterat ibland så man får huvudvärk pga smärtan. Högra ögat där är det rätt lugnt men det tåras lätt upp, undrar om fortsatt behandling med blephacura och Tears again spray kan hjälpa mig eller om jag behöver något annat?"

Svar från Åsa Vikström, leg optiker och på Care of eyes:

Vad bra att du hör av dig! Jag antar att du varit något varv till ögonläkare som konstaterat blefarit (om inte - då är det kanske dags att någon läkare får kika på dig nu).

Blefarit är besvärligt och ofta långdraget med bättre perioder som varvas med sämre.

Rengöring är A och O både i bra och sämre perioder. Att rengöra längs franskanten med tex Blephacura. (du kan testa lite olika rengöringsmedel, den du trivs bäst med tar du.)

Varm ögonmask kombinerat med massage (och rengöruíng efteråt) är också vad vi absolut rekommenderar. Fettkörtlarna funkar sämre i inflammerat tillstånd som Blefarit är.

Om Blefariten är orsakad av kvalster (eller det kan vara så att Blefarit ger kvalster bättre möjligheter växa till sig) så är ilid dex bra. Först den starka 4% varje kväll (ev på morgonen också) i 30-40 dagar (brukar vara en flaska). Sedan minst några dagar i veckan fortsättningsvis. Om du inte haft 4% - ta den nu. Om du haft den - fortsätt med 2% varje kväll. Här ser du medel mod Demodexkvalstret >

Mot skav och irritation är det droppa/salva/spray som lindrar. I dåliga perioder en salva (Vitapos eller Oculentum) till natten. Och på dagen en "kraftigare" droppe som HyloGel, HyloDual Intense eller Thealoz Gel. (Droppa inte för sällan, det ska inte hinna börja skava mellan dropparna). Droppar med lipider som Thealipid eller sprayen du har, Tears Again Sensitive är också bra vid blefarit.

Du kanske ska prova Desodrop - en ganska ny receptfri droppe som hämmar inflammation och smörjer samtidigt. 

Desodrop kan du läsa om och köpa här >

Om du har värk i ögat (inte bara svid, skav) , eller om du har väldigt röda irriterade ögon är det något som sjukvården eller en optiker ska kika till (om du inte varit hos ögonläkare nyligen). I vissa fall kan en blefarit behöva antibiotika.

Fråga om skonsam rengöring för ögon:

"Har varit hos ögonläkaren och fått konstaterat kronisk blefarit och torra ögon. Har problem med produktion av bra tårar då det är problem med körtlarna. Läkaren pratade om bakterier. Han ville att jag skulle ta babyschampo och lägga på ögonlocken två gånger om dagen med handduk men sen hör jag av andra att det inte är bra och då jag provat själv har jag blivit så blivit torr.

Tycker bleapacleanservetter funkar dåligt då inflammationen inte försvinner. Gör massage och har ögonmask en gång per dag. Har känsliga ögonlock och jag blev helt röd en bra stund när jag provat en produkt med The tree oil.

Vet inte om det hela beror på kvalster. Har ni något råd om rengörning jag kan prova?"

Svar från Care of eyes:

Massera med Blephagel, då frestar det inte på huden så mycket. Du blir inte röd och irriterad. Och torka sedan bort med pappersservett eller bomullsrondell (= rengjort och masserat i ett).

Det finns en annan rengöringsservett, The Eye Doctor Lid Wipes. De tycker många känns mjukare än Blephaclean. Så prova gärna dem.

Ilidex skum mot kvalster och bakterier är jättebra och effektivt... men svider på ömtålig hy, speciellt i början. Helt ofarligt dock. Generellt tycker jag att man kan testa en månadskur med ilid dex om det går trögt att behandla blefarit och mgd med bara rengöring och värme/massage.

Fråga om glaskroppsgrumlingar:

"Jag besväras av grumlingar "floaters" i form av prickar och trådar som far omkring i synfältet. Jag är intresserad av OPTIFLOAT som ni säljer. Jag skulle gärna vilja veta om ni har någon positiv feedback på denna. Tar den bort grumlingar? Eller hjälper den bara till att nya inte bildas? Vad jag förstår så är det väl en ganska ny produkt."

Svar från Åsa, optiker på Care of eyes.

Otur att du har floaters som stör, det är en naturlig del av ögats åldrande och många av oss kommer att drabbas av det.

Man brukar vänja sig vid grumlingarna. De kan också sjunka undan eller löses upp en aning. Ibland är de dock mitt i synfältet och stör rejält.

Det du kan prova är Optifloat. Tre månader brukar vara standard för att se om det fungerar för dig. Om du inte fått resultat på 3 månader kan du antingen ge upp eller prova 3 månader till. Om du inte fått effekt då så funkar det inte på dig. Den som får effekt fortsätter med Optifloat.

Tyvärr har vi inte hunnit få så mycket feedback - du vet när det blir bra då glömmer man att det varit dåligt... Men några har hört av sig och tycker att det blivit påtagligt bättre.

Studien bakom är inte jättestor, så den har inte det starka vetenskapliga stöd vi normalt vill ha på de produkter vi säljer. Men den studien pekade på att mer än 50% upplevde förbättring efter 3 månader.

Vi säljer det för att det är det enda som finns att testa och det är helt ofarligt.  Dessutom är leverantören ett svenskt och väldigt välrenommerat företag inom branschen.

Jag skulle väl råda dig att testa om du har den ekonomin. Annars avvakta och sova på saken.

Fråga om torra ögonlockskanter:

"Kan man använda VitApos-salvan till ögon som är torra och irriterade till följd av blefarit/okulär rocasea? Jag har en behandlingsplan med rengöring av ögonlocken etc. Men jag saknar något som kan återfukta ögonlockskanterna efteråt. Ögondroppar hjälper ju själva ögat, men inte ögonlockskanterna."

Svar från Care of eyes:

"Ja du kan använda VitApos för att smörja. Det räcker med bara ett tunt lager. Om du tycker det blir för dimig syn för att användas under dagenkan du ta någon droppe eller spray med lipider (fett) på morgonen och under dagen. Exempelvis TearsAgain-spray eller Thealipid.

Önskar dig lycka till med behandlingen. Om du orkar hålla i och rengöra, massera etc så kommer det att bli mycket bättre.

Fråga om ögondroppar vid torra ögon:

"Jag besväras av torra röda ögon sedan ganska länge. Jag är 60+ och besvären har kommit med åldern. Bär linser, går regelbundet t optikern och jag har inga skador på ögonen. Använder Hylogel vid läggdags men tycker att hylogel gör ögat för dimmigt när jag använder det dagtid. Vad rekommenderar ni?"

Svar från optiker Åsa:

"Dagtid kan du testa HyloFresh som är väldigt lik HyloGel men lite "vattnigare", blir inte dimmig. En annan bra i annat märke med vanlig droppflaska (ifall du tycker HyloGel är klurig att droppa när du trycker i botten) är ThealozDuo. Bägge jättefina droppar som brukar vara omtyckta av linsbärare. 

Men jag rekommenderar verkligen att du ska prova ha värmemask 1-2 ggr per dag. Nästan alla med "ålders" torra ögon blir bättre av det. Där är enda grejen att det är besvärligt... 10 minuter 1-2 ggr per dag låter inte mycket.. men det är svårt få in rutinen... Man ska testa 4-8 veckor på raken, sedan underhålla någon gång i veckan. 

Skickar länk på de saker jag nämnt , plus en guide för värme/massage. 

HyloFresh ögondroppe här >

ThealozDuo >

Instruktioner för värme/ massage >

Fråga om ögondroppe när man arbetar i torr luft:

"Jag undrar om ni kan rekommendera en bra ögondroppe eller ögon gel som är bra att använda när man jobbar natt på ett sjukhus med torr luft. Har mycket mer problem med mina ögon då än när jag är hemma."

Svar från optiker Jenny:

"Jag rekommenderar i första hand HyloGel. Den smörjer så bra och ger inte dimmig syn som vissa gel-droppar. Den är den som mina patienter med extra torra ögon gillar bäst.

HyloGel finns här >

 Lite "vattnigare" men riktigt bra smörj har du med ThealozDuo.  Prova nån av dem i första hand. 

ThealozDuo finns här >

 Om du har generellt lite torra ögon - har du provat ögonmask? Värma i mikron och använda 10 minuter och sen massera. Väldigt effektivt för det vanligaste (70-80%) av torra ögon-problem. Det tar några veckor innan du får effekt, men många kan sluta med droppar ( eller minska ner) om man använder varje dag. Nackdel är ju att det är så väldigt svårt ta sig tiden varje dag..." 

Läs mer här om värme & massage:

https://www.careofeyes.se/pages/ogonlocksmassage-for-torra-ogon 

Fråga om ögonmask efter ögonoperation:

" Är ögonmask bra när jag har tendens att gnugga mig i ögonen, eftersom det kliar så.

Jag ska snart få mina ögon starropererade, och vet att man inte får gnugga ögonen då, p g a infektionsrisk.

Jag har börjat använda "Tears again, sensitive". Den går lite lättare att ta, vissa flaskor kan vara svåra med mina artroshänder.

Kan ni rekommendera någon ögonmask som jag skulle kunna ha även efter operation?) samt gärna också en mascara, ( absolut utan djurtester).

Svar från optiker Åsa:

"Hej, vad bra att du är proaktiv inför starroperationen. Fortsätt med TearsAgain, se till att använda tillräckligt ofta, dvs så ofta så att det inte hinner börja klia emellan.

Nu finns även lätt-använd ögonspray med fuktgivande hyaluron (TearsAgain innehåller bara fett) som jag rekommenderar dig att också testa.

 Att börja med varm ögonmask är toppen för dig innan operationen. Då finns chansen att du får igång dina egna fettproducerande körtlar och besvär av klåda kan minska. I ditt fall är den antibakterialla masken med tvättbart ytterhölje bäst.

Mascaran från Dermeyes är den bästa vi stött på när ögonen är känsliga och kliar. Den är gjord av ett företag som specialiserat sig på produkter för känsliga torra ögon. Mascaran är inte testad på djur.

Du nämner att ögonen kliar...blir det inte bättre med någon av de två sprayerna och att ta dem ofta...då kan det vara frågan om att du har ett kvalster vid ögonlocken. För att komma tillrätta med det behövs en specialprodukt. Inte svår eller besvärlig att använda. Läs mer om kvalstret via länken och fundera om du behöver behandla."

Här finns Oxyal ögonspray med hyaluron >

Här kan du kika på ögonmask med tvättbart yttre >

Dermeyes mascara för känsliga ögon finns här >

Info om kvalster vid ögonen här >

Fråga om gult fasttorkat vid fransarna:

"Vill ha hjälp med vad jag ska välja, har så det sitter fast i övre ögonfransarna, det är gröngult. Ibland rinner det,i bland är ögonen torra, emellanåt ser jag suddigt."

Svar från Care of eyes:

När man har "grejs" som sitter fast i fransarna ska man vara noga med att tvätta bort det. Alltid. Är det fasttorkat sekret eller var, då får du loss det genom att gnugga med en rengöringsservett. Blephaclean eller The eye Doctor Lid Wipes om du vill ha engångsservetter. Annars en flaska The Eye Doctor Lid Cleanser eller Blephacura och så ta det på en bomullspad och gnugga.

Är det riktigt svårt få loss- köp då Blephagel (en rengöringsgele) lägg på lite rejält och blunda en 5-10 minuter så det får lösas upp lite. Gnugga med en mascaraborste engångs, då brukar det mesta gå bort. 
Klicka här så ser du alla rengöringsmedel för ögonlock >

Om det inte går bort när du gnuggar - då har du sannolikt en förhöjd halt av kvalstret Demodex. Då ska du köpa ett medel som heter ilid dex 4% och använda varje kväll i 30-40 dagar. Det brukar bli bättre med torrhet och rinniga ögon om man får ner halten av Demodex. Här finns ilid dex 4% >

Torra och/eller rinniga ögon ger ofta också suddig syn av och till. Använd en ögondroppe eller ögonspray flera gånger om dagen tills det känns bättre . Då kan du glesa ut hur ofta du droppar/sprejar.

Klicka här för en tabell med droppar/sprejer vi rekommenderar vid olika problem. Köp någon som passar mot dina symptom. tex sprayen TearsAgain bra mot torra rinniga ögon.

Fråga om rinnande ögon:

"Har probelm med rinnande ögon varje morgon, samt att det ibland svider och skaver. har provat det mesta...."

Svar från optiker Åsa

"Det låter preliminärt som att du har för lite fett i tårfilmen (tårvätskan). När man har stora problem med det så brukar salva till natten och gel-droppar eller oljedroppar under dagen vara bäst. I många fall kan behandling med varm ögonmask varje dag hjälpa på sikt.

Till natten när du läst klart tar du VitApos (det blir suddigt men skyddar ögat under natten).
VitApos salva finns här >

På morgonen rengör du runt ögonen med en produkt speciellt för ögon till exempel Lid Cleanser
Köp Lid Cleanser i shopen >

Under dagen tar du så ofta du kommer ihåg, var & varannan timme, HyloGel eller EvoTears
Ögondroppar finns här >

Försök orka med att använda ögonmask varje dag...
Läs instruktioner om ögonmask och massage här >

När det bli bättre...glesa ut dropparna under dagen tills du hittar ett lagom intervall. Om du använt ögonmask några månader kan du prova glesa ut till ett par gånger i veckan. Testa till slut att hoppa över salvan.

Torra rinniga ögon kan ta lång tid ibland att komma tillrätta med. Och det kan vara perioder som är bra och så helt plötsligt sämre.. Då börjar du enligt ovan igen.

Om du testat snarlikt det jag förslår ovan men inte blivit bättre, rekommenderar jag att du går till en specialklinik för torra ögon. I Stockholm finns Källmarkskliniken och vissa ögonläkar-kliniker är specialiserade på torra ögon."

Fråga om ögondroppar till rinnande ögon:

"Hej kan ni ge tips på vilka droppar ska jag använda har rinnande torra kliande grusade ögon och i bland rinnande ögon?"

 Svar från optiker Åsa:

"Vad bra att du hör av dig. Med åldern, och av flera mediciner, brukar framför allt de fettproducerande körtlarna i ögonlocken fungera sämre, vilket ger torrare och känsligare ögon. Fettet i tårvätskan skyddar och smörjer ögat och när det blir mindre fett då blir det grusigare, rinnigare och man blir lättare lite röd och irriterad i ögonen. Det kan också vara i olika perioder i livet eller olika perioder under året som ögonen är lite jobbigare. De problem du har brukar ofta vara långvariga och tyvärr finns inget som på direkten gör så att du helt blir av med problemen. Men det jag föreslår nedan är sådant som lindrar bra och på sikt gör att symptomen minskar, det är de åtgärder man börjar med.

Det finns flera droppar jag tror skulle passa, den nyaste och som ska vara allra effektivast är Hylo Dual Intense. Finns här >

Den som de flesta av mina patienter gillar är HyloGel.

HyloGel finns här >

Det finns en ögondroppe som heter OsmoTears som sänker salthalten i tårvätskan. Det kan vara för hög salthalt som gör att ögat irriteras och rinner. OsmoTears är fuktande och len och du hittar den här >

Min personliga favorit när mina ögon är grusiga och rinner är en liten spray med bara fett. Smörjer huden runt ögat också lite lagom. Jag gillar den för att den är så snabb och lätt att använda. Den heter TearsAgain och du hittar den här >

Ett mer långsiktigt sätt att komma tillrätta med torra, grusiga, rinnande ögon är kosttillskott och att använda en varm ögonmask och massera dagligen. Här finns en guide för hur du masserar ögonlocken >

Vill du prova kosttillskott (fast bäst är att äta riktigt rejält med fet fisk, valnötter, gröna grönsaker) rekommenderar jag Lagad Lacrima eller Osmotears Nutrition. Här kan du hitta bra kosttillskott för ögon >

Skriv gärna upp dig för vårt nyhetsbrev, där ger vi lite tips och råd."

Fråga om Optifloat:

"Funkar verkligen Optifloat mot glaskroppsgrumlingar?"

Svar från optiker Åsa:

Optifloat förhindrar att kollagena trådar klibbar ihop sig och bildar svarta "flugor", trådar.
Inte någon tung forskning finns, men många av de som använt tycker det funkar. Och det är det enda som finns att testa mot just glaskroppsgrumlingar… Du ska ta dem som en kur i 3 månader, inte äta kontinuerligt.

Läs mer om Optifloat här >

Lämna en kommentar