Kundvagn

Din kundvagn är tom

Fortsätt handla

Frågor från kunder och svaren de fått av oss

 Fråga:

"Jag besväras av torra röda ögon sedan ganska länge. Jag är 60+ och besvären har kommit med åldern. Bär linser, går regelbundet t optikern och jag har inga skador på ögonen. Använder Hylogel vid läggdags men tycker att hylogel gör ögat för dimmigt när jag använder det dagtid. Vad rekommenderar ni?"

Svar från optiker Åsa:

"Dagtid kan du testa HyloFresh som är väldigt lik HyloGel men lite "vattnigare", blir inte dimmig. En annan bra i annat märke med vanlig droppflaska (ifall du tycker HyloGel är klurig att droppa när du trycker i botten) är ThealozDuo. Bägge jättefina droppar som brukar vara omtyckta av linsbärare. 

Men jag rekommenderar verkligen att du ska prova ha värmemask 1-2 ggr per dag. Nästan alla med "ålders" torra ögon blir bättre av det. Där är enda grejen att det är besvärligt... 10 minuter 1-2 ggr per dag låter inte mycket.. men det är svårt få in rutinen... Man ska testa 4-8 veckor på raken, sedan underhålla någon gång i veckan. 

Skickar länk på de saker jag nämnt , plus en guide för värme/massage. 

Och blinkövning!! Glöm inte blinka ordentligt! 

HyloFresh ögondroppe här >

ThealozDuo >

Instruktioner för värme/ massage >

Blinkövningen finns här >

 

Fråga:

"Jag undrar om ni kan rekommendera en bra ögondroppe eller ögon gel som är bra att använda när man jobbar natt på ett sjukhus med torr luft. Har mycket mer problem med mina ögon då än när jag är hemma."

 

Svar från optiker Jenny:

"Jag rekommenderar i första hand HyloGel. Den smörjer så bra och ger inte dimmig syn som vissa gel-droppar. Den är den som mina patienter med extra torra ögon gillar bäst.

HyloGel finns här >

 Lite "vattnigare" men riktigt bra smörj har du med ThealozDuo.  Prova nån av dem i första hand. 

ThealozDuo finns här >

 Om du har generellt lite torra ögon - har du provat ögonmask? Värma i mikron och använda 10 minuter och sen massera. Väldigt effektivt för det vanligaste (70-80%) av torra ögon-problem. Det tar några veckor innan du får effekt, men många kan sluta med droppar ( eller minska ner) om man använder varje dag. Nackdel är ju att det är så väldigt svårt ta sig tiden varje dag..." 

Läs mer här om värme & massage:

https://www.careofeyes.se/pages/ogonlocksmassage-for-torra-ogon

 

Fråga:

" Är ögonmask bra när jag har tendens att gnugga mig i ögonen, eftersom det kliar så.

Jag ska snart få mina ögon starropererade, och vet att man inte får gnugga ögonen då, p g a infektionsrisk.

Jag har börjat använda "Tears again, sensitive". Den går lite lättare att ta, vissa flaskor kan vara svåra med mina artroshänder.

Kan ni rekommendera någon ögonmask som jag skulle kunna ha även efter operation?) samt gärna också en mascara, ( absolut utan djurtester).

 

Svar från optiker Åsa:

"Hej, vad bra att du är proaktiv inför starroperationen. Fortsätt med TearsAgain, se till att använda tillräckligt ofta, dvs så ofta så att det inte hinner börja klia emellan.

Nu finns även lätt-använd ögonspray med fuktgivande hyaluron (TearsAgain innehåller bara fett) som jag rekommenderar dig att också testa.

 Att börja med varm ögonmask är toppen för dig innan operationen. Då finns chansen att du får igång dina egna fettproducerande körtlar och besvär av klåda kan minska. I ditt fall är den antibakterialla masken med tvättbart ytterhölje bäst.

Mascaran från Dermeyes är den bästa vi stött på när ögonen är känsliga och kliar. Den är gjord av ett företag som specialiserat sig på produkter för känsliga torra ögon. Mascaran är inte testad på djur.

Du nämner att ögonen kliar...blir det inte bättre med någon av de två sprayerna och att ta dem ofta...då kan det vara frågan om att du har ett kvalster vid ögonlocken. För att komma tillrätta med det behövs en specialprodukt. Inte svår eller besvärlig att använda. Läs mer om kvalstret via länken och fundera om du behöver behandla."

Här finns Oxyal ögonspray med hyaluron >

Här kan du kika på ögonmask med tvättbart yttre >

Dermeyes mascara för känsliga ögon finns här >

Info om kvalster vid ögonen här >

 

Fråga:

"Har probelm med rinnande ögon varje morgon, samt att det ibland svider och skaver. har provat det mesta...."

 

Svar från optiker Åsa

"Det låter preliminärt som att du har för lite fett i tårfilmen (tårvätskan). När man har stora problem med det så brukar salva till natten och gel-droppar eller oljedroppar under dagen vara bäst. I många fall kan behandling med varm ögonmask varje dag hjälpa på sikt.

Till natten när du läst klart tar du VitApos (det blir suddigt men skyddar ögat under natten).
VitApos salva finns här >

På morgonen rengör du runt ögonen med en produkt speciellt för ögon till exempel Lid Cleanser
Köp Lid Cleanser i shopen >

Under dagen tar du så ofta du kommer ihåg, var & varannan timme, HyloGel eller EvoTears
Ögondroppar finns här >

Försök orka med att använda ögonmask varje dag...
Läs instruktioner om ögonmask och massage här >

När det bli bättre...glesa ut dropparna under dagen tills du hittar ett lagom intervall. Om du använt ögonmask några månader kan du prova glesa ut till ett par gånger i veckan. Testa till slut att hoppa över salvan.

Torra rinniga ögon kan ta lång tid ibland att komma tillrätta med. Och det kan vara perioder som är bra och så helt plötsligt sämre.. Då börjar du enligt ovan igen.

Om du testat snarlikt det jag förslår ovan men inte blivit bättre, rekommenderar jag att du går till en specialklinik för torra ögon. I Stockholm finns Källmarkskliniken och vissa ögonläkar-kliniker är specialiserade på torra ögon."

 

Fråga:

"Hej kan ni ge tips på vilka droppar ska jag använda har rinnande torra kliande grusade ögon och i bland rinnande ögon?"

 Svar från optiker Åsa:

"Vad bra att du hör av dig. Med åldern, och av flera mediciner, brukar framför allt de fettproducerande körtlarna i ögonlocken fungera sämre, vilket ger torrare och känsligare ögon. Fettet i tårvätskan skyddar och smörjer ögat och när det blir mindre fett då blir det grusigare, rinnigare och man blir lättare lite röd och irriterad i ögonen. Det kan också vara i olika perioder i livet eller olika perioder under året som ögonen är lite jobbigare. De problem du har brukar ofta vara långvariga och tyvärr finns inget som på direkten gör så att du helt blir av med problemen. Men det jag föreslår nedan är sådant som lindrar bra och på sikt gör att symptomen minskar, det är de åtgärder man börjar med.

Det finns flera droppar jag tror skulle passa, den nyaste och som ska vara allra effektivast är Hylo Dual Intense. Finns här >

Den som de flesta av mina patienter gillar är HyloGel.

HyloGel finns här >

Det finns en ögondroppe som heter OsmoTears som sänker salthalten i tårvätskan. Det kan vara för hög salthalt som gör att ögat irriteras och rinner. OsmoTears är fuktande och len och du hittar den här >

Min personliga favorit när mina ögon är grusiga och rinner är en liten spray med bara fett. Smörjer huden runt ögat också lite lagom. Jag gillar den för att den är så snabb och lätt att använda. Den heter TearsAgain och du hittar den här >

Ett mer långsiktigt sätt att komma tillrätta med torra, grusiga, rinnande ögon är kosttillskott och att använda en varm ögonmask och massera dagligen. Här finns en guide för hur du masserar ögonlocken >

Vill du prova kosttillskott (fast bäst är att äta riktigt rejält med fet fisk, valnötter, gröna grönsaker) rekommenderar jag Lagad Lacrima eller Osmotears Nutrition. Här kan du hitta bra kosttillskott för ögon >

Skriv gärna upp dig för vårt nyhetsbrev, där ger vi lite tips och råd."

Fråga:

Funkar verkligen Optifloat mot glaskroppsgrumlingar? 

Svar från optiker Åsa:

Optifloat förhindrar att kollagena trådar klibbar ihop sig och bildar svarta "flugor", trådar.
Inte någon tung forskning finns, men många av de som använt tycker det funkar. Och det är det enda som finns att testa mot just glaskroppsgrumlingar… Du ska ta dem som en kur i 3 månader, inte äta kontinuerligt.

Köp Optifloat här >

https://www.careofeyes.se/products/optifloat-90-pack-mot-glaskroppsgrumlingar

Kommentarer

Lämna en kommentar