Torra ögon vanligt efter Covid-19

Torra ögon är ett vanligt syptom efter genomgången covid-infektion. Det får vi lära oss i senaste avsnittet av OptikerPodden, där optikern och forskaren Jan Johansson som arbetar vid Karolinska Institutet, institutionen för klinisk neurovetenskap avdelningen ögon och syn, berättar om ögon och covid. Han och hans kollegor forskar på hur ögonen påverkas efter genomgången covid-infektion.

Många patienter rapporterar symptom som ögontrötthet, ansträngda ögon och ljuskänslighet. 

Jan Johansson har sett flera studier som visar att torra ögon är ett vanligt besvär efter covid-19.

Hans första och bästa råd är: Använd optimala glasögon! Innan infektionen orkade ögonen kanske med att inte ha helt rätt glasögon, eller sitta framför datorn utan glasögon. Men efter en covidinfektion blir många mer trötta i ögonen än vanligt och en bra hjälp är att ha rätt glasögon på näsan.

Om ögonen känns torra och trötta kan en bra hjälp vara smörjande ögondroppar. För att få en skräddarsydd hjälp ska man boka tid hos en optiker som gör en synundersökning och som kan ge råd om ögondroppar.

Du som haft covid men inte hunnit ta kontakt med en optiker kan med fördel börja själv med en ögondroppe av bra kvalitet. Droppa efter behov. En vanlig dos kan vara 2-6 droppar per dag och öga.

Vi rekommenderar i första hand en droppe i mellanklassen, alltså inte den vattnigaste men inte heller den mest trögflytande. Prova ThealozDuo, HyloComod eller Add1 till exempel.

Se alla ögondroppar här >>>

Lämna en kommentar