Torra ögon - dagens utbildning med Dr Ali Sharif

Torra ögon - repetition och nya tips

I dag var vi på en utbildning om torra ögon med Dr Ali Sharif som talare. Han är specialistläkare och arbetar på Ögonkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Vi märkte direkt hans stora intresse av torra ögon, och hans vilja att göra allt för att förbättra för patienterna. Det gillar vi! Exakt så ska vi jobba!

MGD - När Meiboms körtlar inte fungerar som de ska

De allra flesta med torra ögon hamnar i gruppen MGD (Meibomian Gland dysfunktion). Det betyder att de oljeproducerande tårkörtlarna inte fungerar som de ska. De kan vara till exempel bero på att körtlarna är igenproppade av hårt fett, att det  finns ärrbildningar som leder till stopp så att oljan inte kan flöda ut och det kan vara att körtlarna helt enkelt slutat fungera.

Det vi tar med oss från den delen av föreläsningen är att i ALLA stadier av MGD är det egenvård i form av värme, massage, rengöring och Omega-3 kosttillskott som är grunden. 

Läs här hur du gör rutinen med värme och massage >

Ögondroppar används för att lindra torrhet, men de kan också hjälpa till så att tillståndet förbättras. Genom att använda ögondroppar med tillsats av lipider (fett) så hjälper oljan till att lösa upp hårt fett i körtlarnas mynning.

Det är något vi tjatar om hela tiden: 

  • Använd varm ögonmask
  • Massera
  • Rengör

Omega-3 vid MGD och torra ögon

Dr Ali Sharif rekommenderar också Omega-3 till alla sina MGD-patienter eftersom forskning visar att körtlarnas funktion förbättras och att många med MGD upplever att problemen minskar.

Men han påminde oss att personer som äter blodförtunnande ska kolla med sin läkare innan man börjar äta Omega-3. 

Och den som redan innan äter kosttillskott med fettlösliga A-, D-, E-, K-vitaminer ska ta Omega-3 utan dessa vitaminer. Eller sluta med andra kosttillskott - så att det inte blir för stor dagsdos av dessa.

Här finns Omega-3 speciellt tillverkade för ögon >

Viktigt med ögondroppar utan konserveringsmedel

Dr Ali Sharif poängterade flera gånger vikten av att alltid välja ögondroppar utan konserveringsmedel. Helst de nya moderna som man tyvärr inte kan få på recept. De är effektivare och håller fukten längre på ögat. Kostar en del men är både effektiva och dryga.

Konserveringsmedel är direkt skadligt vid torra-ögon-problematik och ska helt undvikas.

Tabell med bästa ögondropparna

Vi har gjort en tabell där vi listar de droppar som passar bäst till de olika typerna av torra ögon som man kan ha.

Se bästa ögondropparna här >

Tack Ali och Théa som anordnade utbildningsdagen.

Undersökning för torra ögon

Lämna en kommentar