Så hanterar du torra ögon

Är du en av dem som lever med med torra ögon? Tar en ögondroppe ibland, men har inte kommit igång med någon speciell behandling än?

Då är det här bra läsning. Ett peppande inlägg för att du ska orka hålla på med pysslet det innebär att ta hand om torra ögon.

Bättring kommer det att bli, men lite pyssel slipper du inte ifrån...

Rengöring, massage och gärna värme

När man har känning av torra ögon, är det oftast kvaliteten på tårvätskan som är problemet, inte kvantiteten. Det finns alltså tårvätska i lagom mängd, men tårvätskan är inte rätt uppbyggd.

Tårvätskan ska i sitt yttersta lager ha en skyddande och smörjande hinna av lipider, dvs fett / olja. Ofta är tårvätskans lipidlager för tunt och spricker upp för snabbt. 

Det beror på att de små körtlar som ska producera lipider inte funkar. De blir lätt tillproppade av stelnat fett och kan inte leverera ut lipiderna till tårvätskan. Då känns ögonen torra och området blir lätt inflammerat.

Grunden för behandling av nästan alla sorters torra ögon är:

Rengöring - för att undvika inflammationer. 
Värme - för att lösa upp fettet i körtlarna.
Massage - för att få bort stelnat fett.

Det här ska du göra varje dag! Japp, du läste rätt. Varje dag. Om du orkar hålla i och göra varje dag - då blir det bättre! Vi lovar.

Lär dig mer om Meiboms körtlar >

Massage - hur gör man det?

Det är jättelätt!

Du kan gärna ha som rutin att varje gång du duschar eller tvättar ansiktet - gör lite lätt ögonlocksmassage. Är du inne i ett skov när ögonen är torra då använder du en varm ögonmask 1-2 gånger per dag. När det blir bättre gör en gång per dag. När det är mycket bättre då underhåller du och använde värmemasken ett par gånger i vecka.

Oh så besvärligt.. ja det är lite besvärligt. MEN DET HJÄLPER OCH DINA ÖGON KOMMER MÅ BÄTTRE ÄVEN PÅ LÄNGRE SIKT. Och du kanske kommer kunna dra ner på antalet gånger du droppar - då blir ju livet lättare. Och du sparar pengar :)

Så gör du ögonlocksmassage >

Den viktiga rengöringen

Varje dag gäller det också att rengöra. Det är ögonlockskanten främst du ska rengöra, där fransarna går. Gärna strax innanför, där Meiboms körtlar har sin mynning.

Du kan använda ljummet vatten och bara fingertoppar eller bomullspad. Men det är för den som är nästan besvärsfri och inte blir torr i ögonen av vattnet.

Allra bäst är sterila engångs-servetter indränkta med milt mjukgörande vätska. Det kan alla använda, men rekommenderas speciellt den som har inflammation i ögonen eller ögonlockskanten (blefarit).

Servetterna är suveräna, men kanske inte optimalt om man ska väga in miljöaspekten. Ett bra alternativ är mild rengörings-vätska på flaska som man använder med bomullspads eller liknande.

Du vinner mycket på att varje dag vara noggrann med rengöring av ögonlockskanten.

Se rengöringsmedel för ögon här >

Tänk på hur du blinkar

Att blinka rätt och kanske göra blinkövningar är en löjligt enkel och helt gratis metod för att ögonen ska kännas mindre torra.

Om du kikar på översta bilden ser du de fettproducerande körtlarna. Med en ordentlig blinkning aktiveras de små musklerna runt körteln och det kommer lättare ut fett. Och som med alla muskler - en tränad muskel jobbar bättre och är starkare.

Med en tränad blink-muskel säkerställer du också att du blinkar helt - alltså att ögonlockskanterba verkligen möts och ögat blir helt stängt när du blinkar. Det är A och O för att ögat ska hållas fuktigt, och så det inte bildas torra fläckar bara för att ögat inte stängs ordentligt.

Lär dig göra blinkövningar här >

Kämpa!

Det kan kännas tröstlöst och besvärligt hålla på med det här. Men kämpa! För det är så bra. Då gör du också vad du kan för att ögonen ska må gott i framtiden.

När det känns torrt under dagen, då droppar du ögondroppar. Prova dig fram och hitta en bra sort till just dig. Kika på vår lathund som visar vilka droppar du väljer i första hand.

Guide till rätt ögondroppar >

Care of eyes är specialister på ögonvård

Care of eyes är ett svenskt företag med butik, kontor och lager på Drottninggatan 80 i Stockholm. 

Vi som driver Care of eyes arbetar kliniskt med ögon och ögonhälsa sedan mer än 30 år. Vi hjälper dagligen människor med små och stora problem med ögonen.

Mer om Care of eyes här >

Lämna en kommentar