Behandla blefarit - 5 viktiga råd

Blefarit kallas det när ögonlocken blir inflammerade. Det ger symtom som klåda, rodnad och svullnad av ögonlocken samt oftast irriterade ögon. Om blefariten lämnas obehandlad kan den leda till andra ögonproblem som torra ögon, bidhinneinflammation (konjunktivit) och vaglar.

I de flesta fall är blefarit kronisk. Det betyder att det inte finns någon helt botande behandling, men det går att behandla symptomen och under perioder bli helt symptomfri.

I den här artikeln kommer vi att ge dig de grundläggande behandlings-stegen när du drabbats av blefarit.

Håll dina ögonlock rena!

Det viktigaste steget för att behandla blefarit är att hålla dina ögonlock och ögonlockskanter rena. Det gör du genom att använda en kompress med ljummet vatten, eller ännu bättre; att använda en cleanser eller våtservett speciellt avsedd för ögonlocksrengöring. Det är mer effektivt mot smuts och bakterier och dessutom mer skonsamt och skönt mot huden runt ögat.

Vanligtvis gör du denna noggranna rengöring morgon och kväll men ibland kan det även behövas under dagen.

Tips! Om det bildas skorpor av torkat sekret kan du hålla servetten eller tvättlappen mot de stängda ögonlocken i några minuter, så skorporna får tid att lösas upp.

Här kan du se rengöringsmedel som är bra vid blefarit >

Undvik smink och kontaktlinser

Medan du behandlar din blefarit ska du undvika att använda smink och kontaktlinser eftersom det göra ditt tillstånd värre och förlänga behandlingstiden. 

Ta hand om torra ögon

Blefarit leder ofta till torra ögon, vilket kan orsaka ytterligare obehag och irritation. För att hantera dina torra ögon kan du använda smörjande ögondroppar. De hjälper till att hålla ögonen fuktiga och minska eventuell klåda eller brännande känsla.

Här kan du se vilka ögondroppar våra optiker rekommenderar >

Ibland behövs antibiotika

Om din blefarit orsakas av bakterier, kan du behöva antibiotika. Du har då vanligtvis svårare symptom och egenbehandling med rengöring ger ingen bättring. Kontakta då vården.

Det är viktigt att noggrant följa din läkares instruktioner när du använder antibiotika och att avsluta hela behandlingen, även om dina symtom förbättras. Du ska vara noggrann med rengöringen även om du behandlas med antibiotika.

Boka tid hos specialist

Sammanfattningsvis kan blefarit vara ett frustrerande och ofta långvarigt tillstånd, men det kan lindras och bättras med en kombination av god hygien och hantering av torra ögon.

Om du upplever symtom på blefarit, boka tid med en optiker specialiserad på torra ögon eller en ögonläkare för att diskutera dina behandlingsalternativ. Med rätt behandling kan du minska dina symtom och få njuta av välmående ögon.

Boka tid hos City Optik Stockholm som är specialiserad på torra ögon >

Lämna en kommentar