Hur får man bort en vagel?

Vad är en vagel egentligen?

En vagel är en tillfällig inflammation i en av ögats talgkörtlar. Det är som att få en finne i ögonlocket. Vaglar kan variera i storlek och är vanliga hos både vuxna och barn. 

Den kan finnas på utkanten av ögonfransraden, då kallas det för yttre vagel. Vageln kan också finnas på insidan av ögonlocket, en inre vagel. Oftast är vageln så liten att den knappt syns. Ibland kan vageln bli upp till en till två centimeter, men det är ovanligt. Vageln smittar inte.

Du kan få vaglar flera gånger. Det är vanligt om du till exempel har torra ögonlock, ögonlocksinflammation eller någon hudsjukdom. Då finns det flera sätt att förebygga besvären.

Symtom på vagel

Du kan uppleva något eller några av dessa besvär om du har fått en vagel:

 • Det känns ömt och varmt där vageln finns, vid ögonlockskanten eller i ögonlocket.
 • Det känns som om något skaver mot ögat.
 • Du kan se en liten röd svullnad på ögonlockskanten. Ibland syns en gul prick i mitten. Då är det en yttre vagel.
 • Du kan se en djupare svullnad i ögonlocket. Huden runt svullnaden kan också bli röd och svullen. Då är det en inre vagel.
 • Du märker problem med synen. Då kan det vara en större vagel som trycker på ögat. Det kan också bero på att det kommer var från en vagel som spricker.

Inflammationen brukar vara besvärligast under de första två till tre dagarna. Vageln torkar oftast ihop inom en till två veckor. Ibland kan det ta flera veckor innan besvären är borta.

Undvik att använda kontaktlinser när vageln är som mest inflammerad.

Hur får jag bort en vagel?

Det finns åtgärder du kan göra både för att minska besvären och göra så att vageln försvinner snabbare. 

Värme och massage öppnar upp talgkörteln och gör att läkningen går snabbare. Så här gör du:

 1. Tvätta händerna med tvål och vatten.
 2. Blöt en bomullskompress eller en ren och mjuk handduk med varmt vatten.
 3. Vrid ur vattnet och lägg mot ögonlocket.
 4. Massera lätt ögonlocket ut mot ögonfranskanten med den varma kompressen.
 5. Massera lätt det övre ögonlocket uppifrån och ner och det nedre ögonlocket nedifrån och upp, beroende på var du har vageln.
 6. Upprepa minst fyra gånger per dag, tio minuter varje gång.

Du kan också pröva att värma ögonlocket med varmt vatten till exempel i duschen, eller använda en värmemask för ögon.

Undvik att klämma, gnugga eller klia på vageln.

Här finns den perfekta guiden för ögonlocksmassage >

Desodrop dämpar inflammation

En ögondroppe som hjälper ögat vid inflammationer och infektioner. Smörjer och skyddar samtidigt. En bra droppe i det första inflammerade stadiet av en vagel.

Desodrop finns här >

Salva eller gel-droppe dämpar besvär av vageln

Du kan använda en ögonsalva om vageln skaver mot ögat. Om en salva ger för suddig syn och känns för fet, kan en gele-ögondroppe hjälpa. Till exempel Hylo-Gel eller Thealoz Duo Gel.

Här finns ögonsalva vid vaglar >

Om vageln spricker

Du kan tvätta ögat och ögonlocket med vanligt varmvatten om vageln spricker och det bildas var. Du kan sedan fortsätta att värma och massera lätt tills besvären går över. Tvätta händerna med tvål och vatten innan du tvättar ögat för att minska risken för infektion.

Det finns speciella rengöringsservetter som är utmärkta att tvätta ögat med när du fått en vagel. De är mjuka och milda och känns inte sträva.

Se rengöringsservetter här >

Hur kan jag förebygga vaglar?

Det är vanligt att få vaglar flera gånger. På sikt kan det skada de fettproducerande körtlarna och skapa problem med torra ögon. Du kan förebygga besvären på flera sätt.

Du kan få vaglar om du ofta har blefarit eller ögonlocksinflammation som det också heter. Även vid MGD (Meibomian gland dysfunction) är vaglar vanligt. Du kan förebygga besvären genom att vara noggrann med rengöring och behandla med värme och massage av ögonlocket.

Här finns guide för värme och massage av ögonlock >

Återkommande vaglar kan bero på ett kvalster som heter Demodex. Det behandlas med rengörande skum eller speciella våtservetter. 

Se behandling mot Demodex här >

Om du har torra ögonlockskanter eller mjälleksem är vaglar vanligt. Du kan förebygga besvären genom att smörja ögonlockskanten med en mjukgörande ögonsalva eller ögonkräm. Mot mjälleksem kan medel mot Demodex hjälpa.

Du kan få återkommande vaglar om du har en hudsjukdom, till exempel akne eller rosacea. Du kan förebygga besvären genom att vara noggrann med rengöring och massage samt smörja ögonlocken med kräm eller salva. Även vid dessa tillstånd kan medel mot Demodex hjälpa.

En vagel som inte försvinner

En vagel kan till en början kännas öm, sedan torka ihop och bilda en liten knöl. Knölen känns inte öm, men den kan skava mot ögat. Knölen kan också ge besvär genom att ögonfransarna växer inåt mot ögat. Ofta försvinner knölen av sig själv, men det kan ta flera månader.

Vageln kan opereras bort om den inte har försvunnit efter ett halvår och fortfarande orsakar besvär.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som får en vagel behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral om ditt öga eller ögonlock är mycket svullet, rött och gör ont. Också om du har haft vageln i mer än sex månader och den orsakar besvär.

Care of eyes är proffs på ögonvård

Du kan vara trygg med produkterna och informationen du får på Care of eyes. Vi som driver Care of eyes har nämligen arbetat med ögon och ögonvård i mer än 30 år. Fyra kvinnor som i våra roller som optiker och butikschefer dagligen hjälpt människor med små och stora problem med ögonen.

Läs mer om Care of eyes här >>>

  • Jess Den mars 04, 2022

   Tack! Behövde det här just nu.

  Lämna en kommentar