Rinnande ögon - kan man behandla?

Eländet med rinnande ögon… kan man bli av med det?

Ja absolut, under vissa förutsättningar. Det går i alla fall att minimera rinnandet. Det här gäller när rinnande ögon beror på att tårvätskan innehåller för lite fett, vilket är den allra vanligaste orsaken. (Det har väl lagt sig någon annanstans...:)

Hur kan det bli så, att tårvätskan saknar fett?

Jo så här ligger det till;  fettkörtlarna kan bli tillproppade av stelnat fett, så det kommer inte ut något flytande fett (olja, lipider) till tårvätskan. Det är vanligt när det blir kallare väder.

Det kan vara så att fettkörlarnas muskelfunktion är försvagad så körtlarna inte pumpar ut fettet så bra som förr. Mycket vanligt idag, även unga kan drabbas. Beror på att vi tittar långa stunder på skärmar, och då blinkar vi sällan. Det är blinken som aktiverar muskeln och, ja ni fattar, lite blink= lite muskelträning.

Sen kan körtlarna vara försvagade av ålder också. Och äldre har en högre smältpunkt för fettet i körtlarna.

Alla tre orsaker ovan går att åtgärda med:  

  • Värmemask  
  • Ögonlocksmassage  
  • Blinkövningar  
  • Och så komplettera med snabbfixen lipidspray eller ögondroppe.

Gå in på careofeyes.se och lär dig blinka och hur du gör ögonlocksmassage och använder varm ögonmask. Finns under fliken Tips & Råd.

Två bra tips på ögondroppe/spray när ögonen rinner

EvoTears är en ren fettdroppe. Jag brukar rekommendera den till dem som har rinnande ögon och där jag i mikroskopet ser att tårfilmens fett klumpar ihop sig.

TearsAgain Sensitive ögonspray rekommenderar jag till typ alla. Jättefin om du är bara lite grusig i ögonen ibland också. Toppenbra mot rinnande ögon. Vårdande för huden runt ögat också. Lätt och snabbt sprayar du en liten dusch mot ögat.

Lämna en kommentar