Professorns bästa tips mot torra ögon

Vi har lyssnat på Professor Tor Paaske Utheim, medgrundare av norska Torra Ögon Kliniken och Institutet för ögonhälsa i Oslo. Han berättar i podden Eyepod Bayer om vanligaste orsakerna och de viktigaste åtgärderna vid DED (Dry Eye Disease) alltså torra ögon.

Han berättar att torra ögon är en av de mest under-diagnosticerade och underbehandlade sjukdomarna, och samtidigt en av de vanligaste. 

Vad är torra ögon egentligen?

- Torra ögon är ett inflammatoriskt tillstånd, primärt orsakad av dysfunktion i de Meibomska (fettproducerande) körtlarna i ögonlocken. De flesta torra ögon patienter har problem med tårfilmens kvalitet - inte primärt kvantiteten!

Symptome kan variera. Det är alltifrån känslan av att ha skräp i ögat, svidande ögon, rinnande ögon, grusiga ögon till att ha problem med skärpan och vara ljuskänslig.

Professorns viktigaste åtgärder mot torra ögon

De fyra viktigaste sakerna att åtgärda enligt Tor Paaske Utheim är

1: Eliminera riskfaktorer.

Den största risken för torra ögon är hög ålder och att vara kvinna... men det kan vi ju inte göra något åt. Inte heller vissa sjukdomar som till exempel diabetes kan vi ta bort.

Det vi kan göra är att tänka på vilken miljö vi vistas i. Undvik lokaler med luftkonditionering, dammiga lokaler och sitt inte i drag. 

Minimera tid framför skärmen, vi blinkar så sällan då.

2: Använd tårersättning.

Alltså droppa ögondroppar i ögonen. Han påpekade också att de ska vara utan konserveringsmedel.

Här kan du se rekommenderade ögondroppar >

3: Rengör ögonlocken.

4: Värm ögonlocken

Personer med torra ögon har en högre smältpunkt för det fett som kommer ur körtlarna. Därför måste man värma upp ögonlocken för att få fettet som stelnat att bli flytande.

Här finns instruktioner för att värma ögonlocken >

Du kan själv lyssna på Tor Paaske Utheim i podden. Den finns här >

Zooca norskt omega-3 för torra ögon

Precis som Torra öyneklinikken i Oslo där Toor Paske Utheim arbetar säljer vi fint omega-3 som ofta rekommenderas att äta för den som har torra ögon.

Se norska Zooca omega-3 här >

Lämna en kommentar