Så funkar EvoTears vattenfria ögondroppar

Det finns en ögondroppe som endast innehåller olja, inget vatten alls. En ny generation ögondroppar som verkar på ett helt annat sätt än tidigare behandlingar. Det är en relativt ny produkt på marknaden som heter EvoTears. 

Hur funkar EvoTears ögondroppar?

EvoTears ögondroppar sprider sig snabbt över ögonytan och interagerar med den lipofila (fett) delen av tårfilmen som förhindrar att tårvätskan dunstar bort. EvoTears kan också penetrera de meibomiska körtlarna, där droppen interagerar med och löser upp förändrat, trögflytande fett i körtlarna.

EvoTears fungerar som tårfilmens lipidskikt och är en ögondroppe som fuktar ögonytan, stabiliserar tårfilmen och lindrar symtomen. Ögondropparna är vattenfria och innehåller inga konserveringsmedel, fosfater eller emulgeringsmedel. Det minskar risken för en brännande eller svidande känsla.

EvoTears ögondroppar är mycket behagliga – mjuka som sammet i ögat!

  • Passar dig med torra och/eller rinnande ögon
  • Innehåller ett enda ämne – Perfluorohexyloktan (F6H8)
  • Hållbar: 6 månader efter öppnandet
  • Helt fri från konserveringsmedel

Mer om lipider som orsak till torra ögon

Rent mekaniskt beror torra ögon på två olika skäl. Antingen för lite produktion av tårvätska vilket i sin tur beror på att tårkörteln är påverkad, eller för snabb avdunstning/avrinning av tårvätska som beror på ett dåligt lipidlager och som i sin tur bottnar i problem med de meibomska körtlarna. Det senare är mer känt som lipidbrist eller MGD (Meibomian Gland Dysfunktion).

MGD är en sjukdom där de meibomska körtlarna som producerar lipidlagret till tårfilmen är funktionsnedsatta. Detta leder till att det produceras för lite lipider eller att lipiderna har för dålig kvalitet som i sin tur leder till att lipidlagret fungerar dåligt, antingen genom att det täcker dåligt, spricker för fort eller klumpar ihop sig till mikroskopiska fettklumpar istället för en tunn hinna. Därmed förlorar lipidlagret sin viktiga funktion med följden att man får torra ögon.

Bra att veta om EvoTears

Om du använder andra ögondroppar eller ögonläkemedel – ta de först och vänta minst 15 minuter innan du droppar EvoTears.

Eftersom studier saknas ska EvoTears inte användas av gravida, ammande, barn eller kontaktlinsbärare.

Fredrik Källmark om EvoTears

Fredrik Källmark driver Källmarkskliniken, en specialistklinik för torra ögon, och han har testat EvoTears under sex veckor på 50 av sina patienter.

– Det vi har sett är att EvoTears ger en förlängd och förhöjd komfort för ögat och den är ett mycket bra komplement till den vanliga behandlingen patienterna får, säger han.

Fredrik berättar att dropparna är ett välkommet koncept på marknaden då de till skillnad från liknande produkter löser upp fett som har klumpat ihop sig till mikroskopiska fettklumpar och har en bättre spridningsförmåga som gör att ögats naturliga bakterieflora behålls med minimal påverkan.

– EvoTears passar alla och den enda gången du inte kan använda det är när du har kontaktlinser i, annars går det hur bra som helst.

Lämna en kommentar