Världsglaukomveckan 2024

Den 10–16 mars 2024 är det den årliga Världsglaukomveckan
då fokus ligger på att sprida kunskap om ögonsjukdomen glaukom. Målet är att fler patienter ska upptäckas i tid och få chans till snabbare och bättre vård.


Vad är glaukom?

Glaukom är  sjukdom som drabbar synnerven. Glaukom är den vanligaste orsaken till obotlig blindhet i världen. Förhöjt ögontryck, ålder och ärftlighet är de största riskfaktorerna att drabbas av glukom.

Hur vet man om man har glaukom?

Den vanligaste formen av glaukom ger inga symptom, så man kan själv inte lista ut att man har det. I ett långt gånget stadium försvinner delar av synfältet, och först då kanske man inser att något är fel.
Akut glaukom är mer ovanligt. Det ger smärta och suddig syn, så det är lätt att förstå att man ska söka vård.

Vad kan jag göra själv?

Eftersom det är svårt att själv upptäcka tecken på glaukom är det viktigt att regelbundet göra en fördjupad synundersökning, en så kallad ögonhälsounderökning. Den innefattar ögontrycksmätning, ögonbottenfoto och synfältsmätning. Det är särskilt viktigt om glaukom finns i släkten.

Med avancerad utrustning, en så kallad OCT-kamera, går det upptäcka tecken på glaukom i ett mycket tidigt skede.
Glaukom kan inte förebyggas, men sjukdomsförloppet kan bromsas med hjälp av mediciner och behandling med laser eller kirurgi.
Bor du i Stockholm är du välkommen att boka din ögonhälsoundersökning på vår klinik på Drottninggatan (City Optik). Kliniken har ny super-avancerad utrustning (bland annat OCT-kamera) och våra optiker är mycket rutinerade.

Glaukom och nikotinamid

Det pågår studier av vitamin B3, nikotinamid, för att undersöka om ett högt intag kan förebygga och bromsa sjukdomsförloppet. Läs om studien här, på St Eriks ögonsjukus hemsida >


Glaukom i Sverige

Cirka 150 000 personer i Sverige har diagnosen glaukom men man räknar med att 150 000 personer ytterligare har det, men vet inte om det. Så återigen - viktigt - boka en ögonhälsoundersökning för att få reda på hur det ligger till med dina ögon.

Ögondroppar vid glaukom

Vid konstaterad glaukom är den vanligaste behandlingen att ta trycksänkande ögondroppar. De ger tyvärr ofta irriterade ögon och irriterad hud vid ögat. Det rekommenderas att man parallellt använder smörjande mjukgörande ögondroppar, de vi vanligtvis rekommenderar för torra ögon. De tas tidigast 15 minuter efter glaukom-droppen.

Glaukomförbundet

På glaukomförbundets hemsida finns bra information om ögonsjukdomen. Klicka här så kommer du till Glaukomförbundet.

Lämna en kommentar